<![CDATA[Helkanuorten Liitto ry - Perinne Porina]]>Thu, 07 Oct 2021 23:44:57 +0300Weebly<![CDATA[Helkaleiri 2021]]>Tue, 05 Oct 2021 06:20:32 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/helkaleiri-2021
Helkat kokoontuvat Tampereelle hotelli Rosendahliin viettämään yhteistä leiriviikonloppua 5.-7.11.
Viikonlopun aikana syvennymme teemamme mukaisesti toimimaan ”Paikka paikan päälle”-hengessä.  

Toivomme pitkämatkalaisten saapuvan Tampereelle jo perjantaina, jotta lauantaina voimme aloittaa ohjelman mahdollisimman varhain ja yhdessä <3.

Viikonlopun aikana tutustumme myös museokeskus Vapriikin näyttelyihin ja  Tampereen kuuluisaan koskimaisemaan.
Leirin ohjelma ja aikataulu tarkentuvat vielä lähempänä viikonloppua.

Leirille voi ilmoittautua lomakkeella : forms.gle/5pPsX5Haep4xa72c9 24.10.2021 mennessä.
Leirin hinta on
jäseniltä:
Alle 12-vuotiaat                        65€
Muut                                          75€
 
ei-jäsenilta                                 100€

Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle.
]]>
<![CDATA[Porin Helkojen kesäpäivä Preiviikissä]]>Tue, 31 Aug 2021 09:18:54 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/porin-helkojen-kesapaiva-preiviikissa
Porin Helkojen kesäinen leiripäivä toteutui Preiviikin Mattilan tilalla 19.6.21.

Päivässä toteutettiin Helkanuorten liiton uutta teemaa Paikka paikan päällä, jossa näyttäytyi myös edellisen vuoden teema suomalaisten haltijoiden ja perinteiden parissa.
Päivä aloitettiin tutustumalla loitsujen maailmaan korttien avulla, josta saatiin virikkeitä päivän työskentelyyn. Helkat saivat tehtäväkseen suunnitella oman myyttisen eläimen, joille he miettivät asuinpaikan, luonteen, ulkonäön, voiman ja eläintä kutsuvan loitsun. Työskentelyn pohjana käytettiin Helkanuorten liiton koulutuspäivillä Laura Seesmeren esittämää luentoa myyttisistä eläimistä. Luontopolulta haettiin myös innoitusta Maahisen mahti ja vesihiiden voima kortteja tutkimalla.

Idearikkaina helkat lähtivät loihtimaan omaa myytistä eläintään kierrätysmateriaaleja käyttäen. Työskentelyssä oli käytettävänä vanhoja villasukkia, lankoja, nappeja, villaa, höyheniä, kankaita, vanua, koivukeppejä sekä ompelutarvikkeita. Tuota pikaa alkoi syntyä mielenkiintoisia hahmoja, joista monet saivat keppieläimen muodon.

Työskentelyyn haettiin energiaa nakkikeitosta ja mansikkarahkasta Mattilan salin puolella. Pihapiirissä lapset saivat hoidella kanoja ja kaneja sekä ihmetellä kanalan puolella vasta kuoriutuneita tipuja.

Kun myyttiset eläimet ja niihin liittyvät tehtävät ja loitsut saatiin valmiiksi, niin lähdettiin uimaretkelle Preiviikin rantaan. Uintiretken jälkeen oli vuorossa letun paistoa. Letuista nautiskeltiin hillon kera ulkosalla aurinkoisessa iltapäivässä.

Päivän päätteeksi helkat esittelivät hahmonsa ja niitä puhuttelevat loitsut. Lopuksi lapset kirmailivat pihapiirissä rakentaen juoksuratoja myyttisille eläinhahmoilleen. Kesäpäivä maalla oli todella onnistunut ja iloa sekä riemu riitti.

Leiripäivän myötä helkoille avautui loitsujen merkitys, sekä myyttisten eläinten rooli suomalaisessa kansanperinteessä.

Kirsti Laurila ja Tuula Virtaranta-Levo
Porin Helkat

]]>
<![CDATA[Vappu Churrot]]>Thu, 29 Apr 2021 11:04:12 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/vappua-churrot
Mitä jos tänä vuonna kokeilisit espanjalaisia munkkeja  eli churroja?

Taikina

3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään

3 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä

Keitä kiehuvaksi ja lisää kuivat ainekset sekoittaen tasaiseksi taikinaksi

4 kananmunaa

Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin käsin vatkaten  Sähkövatkain ei ole paras tässä kohtaa vaan taikinaa klimppiintyy helposti.

Kuumenna rasva 180 asteeseen.
Laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä noin 6 cm mittaisia tankoja suoraan kuumaan rasvaan.

Paista kauniin tasaisen ruskeiksi.

Nosta kypsät churrot talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Kierittele lopuksi sokerikaneli seoksessa

Jos haluat voi tehdä pursotuksen myös leivinpaperille  muuhunkin muotoon tai paksumpina, mutta tällöin munkit pitää laittaa ennen paistamista pakkaseen vähintään tunniksi.
]]>
<![CDATA[Vuosikokous 2021]]>Sat, 10 Apr 2021 08:44:27 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/vuosikokous-2021
Viime vuonna Helkanuorten liiton ensimmäisessä etävuosikokouskessa en olisi voinut uskoa, että vielä vuosi tämän jälkeen olemme samassa tilanteessa. Helkatoimintaan korona on vaikuttanut todella paljon ja monet kerhoista ovatkin olleet tauolla. Toivotaan, että pääsemme ensi vuonna palaamaan lähikerhoihin, mutta varmasti osa etäyhteyksin järjestetyistä tavoista jää elämään helkatoimintaankin.
 
Vuosikokous järjestetään Teams-yhteyksin 24.4.2021 klo 10-11. Kokouksen jälkeen jatkamme suoraan toimintavuoden teemaan sopivaan koulutusosuuteen, jonka kouluttajana toimii Laura Hannula.
 
Ilmoittautuminen kokoukseen tätä linkkiä käyttäen:  https://forms.gle/7WxRFYwhdHBywQxy9

Virallisten vuosikokousedustajien tulee toimittaa pöytäkirjanote ennen kokousta, osoitteeseen helkanuori@gmail.com 
 
Vuosikokouksen materiaali toimitetaan linkkinä vuosikokoukseen ja koulutukseen ilmoittautuneille. 
 
Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee koulutukseen ja vuosikokoukseen - on ihana nähdä teitä kaikkia!
 
Iloisin kevätterveisin,
 
Kaisa ja koko Helkanuorten liiton hallitus

]]>
<![CDATA[Pääsiäinen - juhlien juhla]]>Sun, 04 Apr 2021 07:24:01 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/paasiainen-juhlien-juhla
Meillä ortodoksisessa kirkossa  opetetaan, että tärkeisiin tapahtumiin valmistaudutaan paastoten ja hiljentyen. Kirkon opetuksen mukaan terve aikuinen ei syö paastoaikana eläinkunnan tuotteita. Lapsilla paasto voi tarkoittaa vaikka karkista tai kännykkäpeleistä kieltäytymistä. Paaston avulla kirkko haluaa opettaa meitä kohtuuteen, joka tarkoittaa arkeen keskittymistä, lähimmäisen kanssa olemista ja antamista hyväntekeväisyyteen. Paastoamisen ja yksinkertaisen elämän katsotaan kasvattavan ihmisen luonnetta, opettaa kärsivällisyyteen ja ekologisuuteen. 
 
Pääsiäisviikko eli suuri viikko on ortodoksisen kirkon kiireisintä aikaa. Kirkoissa seurakuntalaiset kulkevat palveluksissa Jeesuksen kärsimyksien tien.  Suuri viikko kulminoituu pääsiäisyön palvelukseen, jossa puolen yön aikaan seurakuntalaiset kokoontuvat pimeään kirkkoon. Kellojen soidessa kokoonnumme ristisaattoon ja kierrämme kirkon kolme kertaa laulaen pääsiäistroparia. Tämän jälkeen kirkkoon syttyvät valot ja saamme riemuita raamatun suurimmasta sanomasta Kristus nousi kuolleista.
 
Paaston aikana ortodoksit pidättäytyvät lihasta ja kananmunista. Pääsiäisyön palveluksen päätteeksi kokoonnumme yhdessä syömään juhlaruokaa. Keitettyjä munia lyödään ruokapöydässä vastakkain ja toinen sanoo: ”Kristus nousi kuolleista”. Siihen vastataan ”totisesti nousi”. Jos kuori säilyy ehjänä, saa voittaja toisen kananmunan itselleen. Tätä peliä pelaavat niin nuoret kuin vanhatkin.
 
Ortodokseilla pääsiäisaika jatkuu aina helatorstaihin.  Pääsiäisiaikana Yhteisöllisyys lisääntyy ja pääsiäisherkkuja tarjotaan ystäville ja tutuille. Tänäkään vuonna me ortodoksit emme pääse kirkkoihin pääsiäisyön palveluksiin. Onneksi pääsemme juhlimaan juhlien juhlaa etäyhteyksin, sillä mitä olisikaan pääsiäinen ilman pääsiäisyönpalvelusta.
 
Kristus nousi kuolleista - totisesti nousi!
Hyvää pääsiäistä.
Helkanuorten liiton puheenjohtaja Kaisa Räsänen
]]>
<![CDATA[Virvon varvon...]]>Sat, 20 Mar 2021 08:34:20 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/virvon-varvon
Miepä virvon vitsasella,
varvon koivun oksasella.
Toivon siulle terveyttä,
vitsan myötä virkeyttä.
100-pistoa perinteeseen: virpomislorut

Lankatupsut vitsojen koristeena
Tarvitset haarukan, lankaa ja sakset. Pyöritä lankaa haarukan piikkien ympärille noin 30 kertaa. Sido langat keskeltä kiinni langalla ja kiristä. Leikkaa langat ja siisti tupsua saksilla. Sido tupsut oksiin.

Tuoreella vitsalla virvoitan,
vanhan kuoren kirvoitan,
enkä suurta palkkaa vaadi
– Jumala Sinua siunatkoon.
Muffinsivuokakukat
Tarvitset erikokoisia ja värisiä muffinivuokia ja pajun tai koivun oksia
Avaa muffinssivuoka, litistä keskeltä kahtia ja pyöritä rullalle. Kiinnitä ruusu tyvestä kiinni teipillä. 

Virpoi varpoi, tuoreeks terveeks
tulevaks vuodeks
oksan ojennan
ja elämän onnea toivotan.
Onni on siunausta,
onni on rakkautta,
onni on hyvä elämä,
en palkkaa vaadi,
enkä velkakirjaa vaadi,
vaan Jumalan siunausta toivotan.
Huopapallot oksien koristeena
Tarvitste pajun tai jonkun muun puun oksia, erikokoisia huopapalloja ( esim lasin- tai pannunalusista, askarteluliimaa  tai kuumaliimaa.
Liimaa pallot oksiin.

]]>
<![CDATA[Kerhoillaan verkossa!]]>Sun, 07 Mar 2021 12:01:54 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/kerhoillaan-verkossa
Koronakevät 2020 seisautti kaikki harrastuskerhot. Hetken lamaannuksen jälkeen Pohjois-Savon Helekat päätti päihittää virusapatian ja järjestää kerhot verkkovälitteisesti. Alustaksi otettiin Adobe Connect (AC), koska se on monipuolinen videoneuvottelusovellus ja ohjaajalle ennestään tuttu. Muita vaihtoehtoja olisi ollut myös Zoom tai Teams.

Pätkii, pätkii
Aivan ongelmatonta verkkoon siirtyminen ei ollut. Ensimmäisellä kerralla puhelin kävi kuumana, kun laitettiin yhteyksiä kuntoon. Ensimmäiselle kerhokerralle onkin hyvä varata aikaa, hermoja ja jonkun aikuisen henkilön kerholaiselle toiseen päähän avuksi, jotta kaikki saadaan sujumaan. Ensimmäisen kerran jälkeen kuitenkin heti helpottaa ja varsinkin vanhempien lasten ryhmäläiset oppivat jo itsekin hoitamaan yhteydet.
Verkkoyhteys ei Koronakeväänä toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, vaan välillä joku tai jopa ohjaaja itse tipahti langoilta. Mutta tähänkin oppii ja tottuu. Jonain päivänä ei videoiden näyttäminen onnistunut, eikä toisella kertaa kaikki nähneet nuotin jakoa, joten takataskussa on hyvä pitää muutama muu aktiviteetti.
Lopulta otettiin varman päälle ja kerhokerrat suunniteltiin niin, että jaettavat materiaalit toimitettiin etukäteen lapsille. Tämä auttoi myös siinä, että osa lapsista osallistui kännykän kautta, jonka näyttö ei ole suuren suuri.
Mitä tehtiin?
Kokeilimme jumppaamista musiikin tahtiin. Aika hyvä, mutta liikkeet täytyy pitää hillittyinä, ettei sotkeuduta kuulokkeiden johtoihin. 
Runoraati onnistui hyvin isompien lasten kanssa. Tästä taisi tulla meille yksi vakiojuttu. Runoraati toteutettiin siten, että joka kerralla luettiin 2-4 lyhyttä runoa, joista äänestettiin paras. 
Kanteleensoitto onnistui, kun tajusin toimittaa nuotit kaikille etukäteen. Soittaessa laitettiin mikit kiinni muilta paitsi ohjaajalta. Jotta ohjaajalle tulee jokin kuva lasten oppimisesta, soitimme myös yksi kerrallaan mikki auki. Hyvin meni! Kanteleiden virittäminen osoittautui haasteeksi. Ensimmäisen virityssession jälkeen sain vaihtaa kieliä kolmeen kanteleeseen katkenneiden tilalle. 😊
Piirrettiin ja askarreltiin. Tuotoksia oli kiva katsella kameroiden välityksellä.
Luettiin kirjoja, katsottiin videoita ja leikittiin erilaisia leikkejä.
Leikkejä verkkokerhoihin
Piirrä ja arvaa: AC: ssa on tussitaulu, johon yksi kerrallaan piirtää jotain ja muut voivat arvata. Samanlaisia jakotauluja on ainakin Teamsissa ja löytyy varmaan netistä.
Kapteeni käskee: oleellista on, että kaikilla on kamerat, jotta nähdään kuka jää.
Etsi lusikka: Ohjaaja pyytää hakemaan erilaisia tavaroita ja tuomaan ne näytille. Tämä sopii hyvin ryhmän kamerajännityksen voittamiseen.
Erilaiset sadutusjutut: esim. jatkosadut olipa kerran… ja vuorotellen jatketaan yksi lause kerrallaan tai keksitään satu, jossa kaikki sanat alkavat vaikkapa K-kirjaimella
Laiva on lastattu
Porinaryhmät: useissa sovelluksissa on mahdollista jakaa osallistujat pienempiin ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan oma pohdintatehtävä, joka tietyn ajan jälkeen esitellään koko ryhmälle. 
Arvaa mitä tapahtuu: Pienemmissä ryhmissä keksitään jokin tilanne tai tapahtuma, joka esitetään muille ja muiden on arvattava mitä tapahtuu.
Kahoot testit ja kilpailut
Tietokilpailut
Pätkii, pätkii: Leikkimielinen tilastointi kuinka monta kertaa kukin tippuu linjoilta tai ei kuule jotain. Voidaan toteuttaa esim. tukkimiehen kirjanpitona. Voidaan myös ottaa aikaa, kauanko ohjaajalta menee kömpiessä takaisin verkkoon. 😊

Lopuksi vielä vinkkilista
  1. Hyvä suunnitelma, jossa on varattuna takataskuun tavaraa, jos kaikki ei mene niin kuin pitäisi
  2. Hyvät hermot ja huumoria
  3. Ensimmäinen kerta on harjoittelukerta
  4. Ohjaajan olisi hyvä päästä vilkaisemaan miltä käytettävä sovellus näyttää eri laitteita käytettäessä
  5. Langallinen verkko olisi hyvä
  6. Verkon välityksellä tavattaessa tunti on jo pitkä aika lapselle          

      Verkkoterveisin Riikka Pohjois- Savon Helekoista                   
]]>
<![CDATA[Hyvää Kalevalan päivää 2021!]]>Sat, 27 Feb 2021 14:00:00 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/hyvaa-kalevalan-paivaa-2021"Kamanat kohottukohot
lakin päästä laskematta,
kynnykset alentukohot
kengän kannan koskematta,
pihtipuolet välttyköhöt,
ovet ilman auetkohot
tullessa vävyn tupahan,
astuessa aimo miehen!"
Kalevala, yhdeskolmatta runo 

 
Näitä Kalevalan sähkeitä laulaen muistan tulleeni usein juhlatilaan helkakerhon esiintyessä Joensuun Kalevalaisten naisten Kalevalan päivän juhlassa. Tämä suomalaisen kulttuurin päivä oli minulle helkatyttönä merkittävä juhlapäivävä. Päivään kuului kansallispuvun paidan silitystä, esiintymisen aiheuttamaa kipristelyä mahanpohjassa ja lopulta iloinen juhla.     
 
Kalevalan päivänä juhlimme suomalaista kulttuuria. Voimme olla ylpeitä Elias Lönnrotin kokoamasta Kalevalasta, jonka katsotaan kuuluvan koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön, maailmankirjallisuuteen. Kalevalan koonnut Elias Lönnrot teki 1800-luvun alkupuolella lukuisia runonkeruumatkoja sekä  Suomessa että itärajan takana suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Kalevalainen runous perustuu kalevalaiseen runomittaan, kalevalamittaan. Ennen runojen taltioimista ne siirtyivät sukupolvelta toiselle suullisena perintönä, laulaen. Usein laulua säestettiin kanteleella.
 
Kalevalainen runous kutoo lukijan silmien eteen koko elämän kirjon. Kalevala kertoo arjesta, juhlasta ja historiallisesta ajasta. Siihen kuuluu myös loitsuja ja rukouksia, tervetulotoivotuksia ja surunvalitteluja. Elämä on Kalevalassa kuten sen on meidän nykyisyydessäkin, arjen ja juhlan vuoropuhelua.
 
Juhlapäivänä kaunis sini-valkoinen lippumme muistuttaa meitä ainutlaatuisesta kulttuuristamme. Nyt koronavuonna on yhä merkittävämpää muistaa kulttuurin tekijöitä ja kokijoita, jotka vallitsevan pandemian aikana ovat joutuneet ahtaalle. Toisaalta eletyt kuukaudet ovat osoittaneet kuinka suuri merkitys kulttuurilla on yhteiskunnassamme ja henkilökohtaisessa hyvinvoinnissamme.
 
Kalevalan päivänä Helkanuoret voivat suoristaa ryhtinsä. Me kannamme Kalevalaa hartioillamme ja teemme sitä eläväksi tässä ajassa. Olkaamme ylpeitä siis suomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja elämäämme uutta suomalaista kulttuuria todeksi!

https://matkallakalevalaan.finlit.fi/

https://ryhmarenki.fi/kalevalan-paiva/

https://kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/

https://www.youtube.com/watch?v=S-aM-gkwfU8&list=PLOgHfvLid9hNvGWW9RgDj007E-9hC9P-j&index=2
- video kalevala 100:ssa sekunnissa

https://www.youtube.com/watch?v=WBD-ZoHyJVI
- Koirien kalevala ooppera Savonlinnan oopperajuhlilta

https://www.youtube.com/watch?v=hNz4zJobg58
- Kalevala sävelmä soitettuna kanteleilla]]>
<![CDATA[Koulutus Porissa syksyllä 2020]]>Wed, 17 Feb 2021 12:34:59 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/koulutus-porissa-syksylla-2020Helkanuortenliiton syksyiset koulutuspäivät toteutuivat Porissa 11-13. syyskuuta.
Toiminta alkoi ulkoilupäivän merkeissä Porin Preiviikissä Mattilan tilalla. Mattilan tilan emäntä Kirsti Laurila johdatteli päivän teemaan pihamaalla kertoen, että Porissa on eletty vuoden teemassa Maahisen Mahti ja Vesihiiden voima lasten ja nuorten kanssa. Toimintaa on pohjustettu ja johdateltu teemakorttien mukaan. Helka-kerhoissa Höyheneukko on pyöräytellyt munia, joita lapset ovat huovuttaneet ja munista on kuoriutunut mielikuvituksellisia hahmoja huovutustekniikkaa käyttäen. Lähihoitaja opiskelijat ovat huovuttaneet taruolentoja ja järjestäneet satusuunnistusta päiväkodin lapsille. Helka-kerhojen ja opiskelijoiden tuotoksia oli nähtävillä Mattilan rakennuksissa.
Maaseutu päivään sisältyi erilaisia toimintatapoja, kuten taikavarvun kudontaa, loruttelua, käpytontun huovutusta, tehtäviä metsäpolulla maahisten ja vesihiisien saattelemana sekä letunpaistoa.
Mattilan kanat, kanit, viiriäiset ja Sirkku-koira pitivät seuraa helkanuorille. Päivän mittaan nautiskeltiin hyvästä ruuasta ja kahvista tykötarpeineen. Lopuksi kaikki esittelivät taikavarpunsa ja tonttunsa, joiden myötä syntyi monia tarinoita.
Ilta jatkui Porin keskustassa kummituskävelyn merkeissä. Minna Koivistoinen esitteli kuinka kaupungin vanhoissa rakennuksissa, kuten raatihuoneesta, teatterista ja kaupungintalosta on kuulunut ääniä, tuoksuja ja huokaisuja menneiltä vuosikymmeniltä. Sää järjesti oman näytöksensä äityen teemaan sopivaksi rankkasateeksi ja pimeydeksi.
Sunnuntai päivä jatkui koulutuksen merkeissä Herttuantorin kokoustiloissa. Aluksi Laura Seesmeri luennoi Myyttisistä eläimistä ja luennon jälkeen saimme tehdä omat myyttiset eläimemme.
Päivän toisena ohjelmana oli siirtyminen kadun vastakkaiselle puolelle SUN-tanssistudiolle, jossa päästiin toteuttamaan koreografiaa Maija Poppasen musikaalin merkeissä. Ihan hyvä kokonaisuus siitä syntyi, vaikka aluksi oli vaikea päästä tanssin rytmiin.
Koulutuspäivät päättyivät yhteiseen ruokailuun ja arpajaisiin, jossa joka arpa voitti ja näin tuotti iloisia ilmeitä kotiin lähtijöille. Kahvittelun jälkeen kaikki päivien osallistujat lähtivät kotimatkalle hyvillä mielin.
Kiitos kaikille ihanille mukanaolijoille ja hymyillään taas kuin tavataan!

Koulutuspäivien järjestäjät sekä vetäjät Kirsti Laurila☺ ja Tuula Virtaranta-Levo

]]>
<![CDATA[Porina 1/2020]]>Sun, 31 Jan 2021 12:27:07 GMThttp://helkanuortenliitto.fi/perinne-porina/porina-12020]]>